Storm brews over development

RESIDENTS living behind a mooted seven-storey development on Charles Street, North Perth, fear authorities are going to create traffic chaos in their tiny laneway.

The development at 330 Charles Street, near the corner of Angove Street and opposite the Doll House strip club, will have nearly 90 apartments and three commercial tenancies.

One of the residents living to the rear, who didn’t want to be named, said originally Vincent council ruled out using the laneway that services a dozen or so properties based around Vine Street.

But when Main Roads arced up about sending the development’s cars onto Charles Street, the council’s planners did a backflip and recommended using the rear lane instead.

“The lane is just 4.2 metres up the top, and my understanding is that it should be a minimum of six metres,” the resident told the Voice.

08. 936NEWS

• Residents fear a development on this Charles Street site will cause traffic chaos and rob them of their privacy. Photo by Steve Grant

“The council said that it could be progressively widened as the area is redeveloped, but I don’t think it’s right to be approving developments based on something that might or might not happen in the future.”

A three-storey childcare centre had also been flagged for the precinct, with traffic possibly heading up the laneway.

“The lane will not cope, it already breaks up in winter.

“We know North Perth is close to Perth and we know it has been set for high density, but given there is a surfeit of apartments, we wonder whether this development is necessary.”

A similar project next door at 318 – 324 Charles Street was approved by the metro west development assessment panel a year ago, but there’s been no sign of activity on the site.

The resident says while not thrilled about that development being approved, it had decent green space at ground level to mitigate its size.

But the developers of 330 Charles want to put all their green space on the roof.

“The development is tiered back from the lane, but they’ve put the residential open space at the top, and rather than have it at the front of the building, it’s at the rear, so it will look straight into this residential area,” the resident said.

“We will lose our privacy.”

The homeowner says the developers are proposing more car parking than her group, the Vine Street Community, would like.

She was also unhappy with the council’s consultation, saying after the group made a submission, they didn’t hear back.

She said mayor John Carey had been helpful and after they heard the original development application had been sent back for further refinement, he’d promised them another look before it gets forwarded to the DAP.

by STEVE GRANT

NBC Voice Specials Ad PRINT

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s