It’s hip, not square

A NEW town square at North Perth is edging closer with Vincent councillors set to approve the design on Tuesday night (June 26).

Dubbed “North Perth Common”, the new $750,000 open space at the corner of View and Fitzgerald Streets has been two years in the making, with the state government kicking in $250,000.

It’s been designed to hold events and as a place to just hang out and chill, according to the city.

The centrepiece is a public lighting installation with three rings of coloured light hovering overhead, with the interactive lighting changing as people pass though the space.

There’ll be matching circular designs on the ground, and the road will be narrowed and raised so it’s flush with the pavement.

It’s hoped the changes will make the square feel more pedestrian friendly and encourage motorists to drive slower.

One ficus tree will be removed – years of pruning to keep it away from power lines means it’s probably not healthy enough to be transplanted – but it’ll be replaced by 14 new trees creating 370sqm of canopy. Currently there is about 100sqm.

• Circle gets the town square: Emerge Associates’ prospective design for North Perth Common.

Bike friendly

Vincent mayor Emma Cole says; “North Perth Common is unique in that a public art piece was central to the development of the design from the very beginning.

“The circular lighting installation provides light to the area after dark, it invites people into the space and creates a cohesive whole with the circles carried throughout the design.

“It will also include a projector which will be used to ‘cast’ artworks on the street.

“Our community told us they wanted more shade and less space for cars and parking.

“Whilst cars will continue to use the space, it will be much more pedestrian and bike friendly and a slower speed environment.

“It is a very green space that is flexible and able to be adapted for a variety of community uses.”

The Common is part of a push to create new focal points in town centres, like Mary Street Piazza, which won a commendation from the Planning Institute of Australia award in 2017, and Oxford Reserve, which won a couple of gongs in 2016.

If the design gets the thumbs up from councillors on Tuesday it’ll progress to the detailed design and tender stage.

by DAVID BELL

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s